Ha el kéne adni…

Gyorsan megnyugtatok mindenkit, nem tervezzük eladni az éttermet, nincsenek ilyen irányú terveink, de nem árt mindenre felkészülni.

2009. január elsejétől minden újonnan épült épületre, ha el akarjuk adni kötelezően (jogszabály írja elő), szükséges energetikai tanúsítvánnyal rendelkezniük az eladóknak. Így nekünk is, ha véletlenül el kéne adnunk az éttermet.

Mi az energetikai tanúsítvány?

Ha röviden kéne megfogalmaznom, akkor úgy írnám le, hogy egy osztályozási rendszer, ahol aszerint kapjuk a pontokat és kerülünk minél jobb (zöldebb) kategóriába, hogy szigorúan mennyit kell rezsire költeni, mennyire energia takarékos az ingatlanunk. Jobb pontokat kap, és ezáltal előnyösebb pozícióba, csoportba kerül, az az ingatlan, amelyik jobb és vastagabb szigetelést kapott az építkezés során. A szempontok között találhatunk a nyílászárókra vonatkozó kérdéseket, de akár a belmagasság is kérdés lehet. Ha még ezeken kívül is kíváncsiak vagyunk, hogy pontosabban mit takar az energetikai tanúsítvány kifejezés, akkor bővebb információt itt találunk.

Energetikai tanúsítvány

A mi energetikai tanúsítványunk

Az interneten keresgélve találtunk egy céget, aki energetikai tanúsítványokkal foglakozik. Mindössze 24 óra alatt el tudják készíteni a kért tanúsítványt, amely 10 évig érvényes marad. Így biztosítva leszünk arról, hogy ha olyan helyzet állna fenn, hogy el kéne adnunk az ingatlant, akkor legyen egy energetikai tanúsítványunk, amelyet az adás-vételi szerződéshez tudunk csatolni. Maga a tanúsítvány mindkét félnek előnyös; később meg fogja tudni határozni az ingatlan árát (jobb osztályból magasabb árat tudunk kérni), de jelenleg ez még nem lehetséges, hisz csak a szerződés aláírásakor kell átnyújtani ezt a tanúsítványt. Később viszont akár már elvárás is lehet és elképzelhető, hogy majd enélkül hirdetni sem tudjuk a tulajdonunkban lévő ingatlant. A vevő oldal pedig részletesebb képet kap az ingatlan állapotáról. Így a vevő képet kaphat akár az ingatlanon elvégezendő szükséges felújítási munkálatokról is. A talált cég árgaranciát is vállal; amennyiben kevesebb pénzért el tudnánk máshol végeztetni az ingatlan állapot felmérését, akkor azon az áron biztosítják számunkra a szolgáltatást.

Így bele is vágtunk, már árajánlatot is kértünk.