A sztereotípiák és a szappankészítés

Biztosan mindenki hallott már a sztereotípiákról a magyarokkal kapcsolatban. Ilyenek például, hogy a magyarok mindig éhesek, hiszen az angol “Hungary” szó nagyon hasonló a “hungry” szóhoz. Vagy a híres ételeink, mint a gulyásleves, a csirkepörkölt vagy a töltött káposzta, amiket szerte a világon mindenfelé ismernek. Ezeken kívül sok más dolog is köthető Magyarországhoz, köztük a matyóhímzés is, ami gyönyörű szép.

A nagymamám mindig hímzett, kötött, horgolt vagy varrt valamit, mindig egy új kis ruhadarabon vagy terítőn dolgozott, amikor meglátogattam. Nos, mire felnőttem én is elkezdtem érdeklődni ezek a tevékenységek iránt, csak azt bánom, hogy nem előbb kezdtem el megtanulni őket. Legutóbb például karácsonyi zoknikat horgoltam a családnak, amit szépen mindenki ki is akasztott, hogy megtömje a Mikulás. Tavaly pedig a gyertyakészítéssel próbálkoztam meg. Minden rokonomnak készítettem egy-egy különleges gyertyát, ami nagyon tetszett nekik. A Pipere Porta weboldal segített abban, hogy hogyan is kezdjek neki!

Ez egy olyan webáruház, ahonnan kézműves termékek alapanyagait lehet beszerezni, például fürdőbomba, krémek vagy akár lakásillatosítók készítéséhez. Az oldal rögtön szimpatikus lett, amint rábukkantam, mert nagyon könnyen el tudtam igazodni rajta és a különböző kategóriákban is egyszerű volt megtalálni mindent.

Sajnos nem volt azelőtt tapasztalatom a gyertya készítésében, de szerencsére oktató videóik is vannak az oldalon, ami nagyon nagy segítség volt a számomra. Csodás gyertyák születtek és mindenkinek tetszettek, így eldöntöttem, hogy most a szappan készítést fogom kipróbálni. Ötletem sem volt viszont, hogy mik is lehetnek a szappan alapanyagai, hiszen még nem igazán próbálkoztam ilyesmivel. Azt az egyet tudom, hogy lehet vásárolni különböző szappan készítő szetteket, mert a munkám során az óvodában, kipróbáltunk már ilyet a gyerekekkel. Ennyit tudtam csak a témáról. Miután utána néztem kiderült, hogy a szappan alapanyaga a lúg. Legalábbis az egyik legfontosabb, mert ezen felül még ott vannak az olajok, vajak, színezők és a víz is, amelyek fontosak az elkészítés folyamatában. Ami szuper, hogy a Pipere Porta oldalán megnéztem egy-két videót és elolvastam a blog bejegyzéseiket és így már volt valami fogalmam arról, hogy hogyan is fogjak neki.

A szükséges termékeket összegyűjtöttem a kosaramba, majd meg is rendeltem őket. A rendelés nagyon egyszerűen ment, nem kellett sok időt rászánnom, pár perc alatt megvolt az egész. Tudtam választani többféle fizetési és szállítási mód közül. Én a házhozszállítást választottam. Számomra ez a legkényelmesebb megoldás, de kinek a pap, kinek a papné, nem igaz?

Legutóbb pár nap volt a kiszállítási idő, szóval gondolom most sem kell várnom túl sokáig, de alig várom, hogy megkapjam a csomagomat. Mindig is szerettem a különböző szappanokat és ahogy láttam, csodás darabokat lehet készíteni. Persze idővel és gyakorlással. Én előbb valami egyszerűvel fogok megpróbálkozni.

A nagymamám mindig mindent saját maga készített el, lehetett szó akár ételekről, tésztáról, kenyérről vagy ruhajavításról, takaró horkolásról… Én ezt mindig csodáltam és egy részem szeretne olyan lenni, mint ő. Kis lépésekben, de arra törekszem, hogy ha valamit meg lehet saját kezűleg csinálni, akkor azt meg is próbáljam. Remélem, hogy a szappankészítés is menni fog, de mindenesetre drukkoljatok!