Étterem látogatásából napelemes rendszer

Néhány héttel ezelőtt a férjemmel ellátogattunk az egyik kedves baráti házaspárunk által vezetett tóparti étterembe. Mindig nagyon szeretünk idejönni, mert a pincérek rendkívül kedvesek, és akármelyik ételt próbáltuk is eddig ki, még egyszer sem fogtunk mellé. Ezt abszolút elfogulatlanság nélkül tudjuk a férjemmel állítani, nem csak amiatt mondjuk, mert a tulajdonosok a barátaink.

A legutóbbi látogatásunkról elmondható, hogy az egyik legnagyobb befolyást gyakorolta az életünkre. Ugyanis amikor megérkeztünk, láttuk, hogy napelemeket szereltek fel az étterem tetőszerkezetére. Meglepődve tapasztaltuk ezt, mert amikor utoljára itt jártunk, nem említették, hogy effajta terveik lennének. De mindketten nagy örömmel konstatáltuk a dolgot, ugyanis szívügyünknek tekintjük a környezetünk védelmét.

Amint megérkeztünk, rögtön a konyha felé vettük az irányt, hogy kikérdezzük őket az újonnan felkerült napelemes rendszerről. Elmondták, hogy szándékosan nem szóltak senkinek a tervükről, mert mi van, ha valami okból kifolyólag mégsem sikerült volna. Így csendben végezték folyamatosan a munkálatokat, hogy megvalósulhasson az étterem korszerűsítése energia terén. Őszintén megmondtam a barátnőmnek, hogy nem tudtam, hogy olyan jól megy az étterem, hogy napelemeket tudjanak felszerelni.

Ekkor ő azonban felvilágosított, hogy nem feltétlen csak önerőből lehet ezt megvalósítani. Létezik egy támogatás, aminek az a célja, hogy az emberek kedvét fokozza a napelemekbe való beruházás iránt. Ők, mint vállalkozás vették fel ezt a támogatást a 2018-as évre, de elmondták, hogy van napelemes rendszer pályázat magánszemélyeknek 2019 évében is. Ez a hitel 500 000 Ft-tól 10 000 000 Ft-ig elnyerhető, ha megfelelünk a felállított feltételeknek. Ezek pedig a következők: 10 % saját forrásra van szükség, valamint a támogatás futamideje nem lehet több, mint 20 év.

A férjemnek és nekem is nagyon tetszett, amit hallottunk. Már korábban is téma volt közöttünk, hogy lehet egyszer nem ártana korszerűsítenünk a fűtésünket, mert minden télen nagyon magas összegre rúgnak a befizetésre váró számláink. Azonban figyelmeztettek minket a barátaink, hogy bár nagyon jó dolog, hogy létezik ilyen támogatás, emellett is nagyon nagy megfontolást igényel ilyen döntés. Hiszen nem kis mértékű beruházást igényel, és csak viszonylag hosszú idő elteltével, 8 – 10 éven belül térül meg a napelemekbe fektetett összeg.

Megtudtuk, hogy bár az általános napelemes rendszer, amit inkább az emberek választanak, az a hálózatra visszatápláló, ők mégis a szigetüzemű napelemes rendszer választották. Ez annyiban működik másképp, hogy a felhasználatlan energia nem a hálózatra töltődik vissza, hanem akkumulátorokra. Rossz idő esetén, amikor a napelemek nem tudnak elegendő energiát termeli vagy éjszaka, akkor ezekről az akkumulátorokról működtetik az étterem elektronikáját. Annyi a negatívuma, hogy jobban ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, ők mégis emellett döntöttek, teljes függetlenséget szerettek volna a szolgáltatóktól.

Nagyon nagy hatást gyakoroltak ránk az elmondottak, amiket a barátainktól hallottunk. Sok rémtörténetet lehet hallani, hogy mennyire nem megvalósítható egy ilyen rendszerbe való beruházás a magas árak miatt, de azt hiszem, ők az élő példa, hogy becsületes munkával, felesleges panaszkodás nélkül igenis meg lehet csinálni. Ezzel pedig ösztönöztek minket is, hogy vágjunk bele a fűtési rendszerünk korszerűsítésébe.