Éttermi munkáim – Balaton után Ausztria

Mivel a szüleim fonyódiak, így sokáig dolgoztam ott a vendéglátásban. Nehéz is lett volna mást választanom, több okból kifolyólag. Első sorban az volt a döntő, hogy a szüleim is vendéglátósok, van egy éttermük a Balaton partján, másrészről szeretem is csinálni, így eléggé adott volt a helyzetem. Ennek fényében választottam iskolákat is, tudtam, hogy mindenképpen vendéglátós suliba szeretnék menni. Évekig pincérkedtem a szüleimnél, de tavaly nyáron úgy éreztem, hogy szeretném máshol is próbára tenni magam, de nem Magyarországon most már, hanem külföldön. Ausztria jó lenne, pont ideális, mert túl messze sincs, mégis más kultúrát ismerhetek meg azáltal, hogy ott dolgozok.

Egyik nagyon jó fonyódi barátom már kint dolgozik Ausztriában. Eleinte egyedül próbálkozott állást találni, mivel nincs kint ismerőse, semmi forrás. Éppen ezért választott segítő társul magának egy céget, akik az ausztriai munkák tekintetében az élen járnak.

Ez egy pályáztató cég, nekem nem volt teljesen tiszta a dolog, de Béla elmagyarázta. Sokan keverik össze a pályáztató cégeket a közvetítő cégekkel, pedig van egy nagyon fontos és nagy különbség a kettő módszere között. Egy közvetítő cégnél sokszor nem is elvárás a nyelvtudás, nem kell tudnod az adott ország nyelvét beszélni, ahova ugye szeretnél kimenni, azért, hogy dolgozz. Ezen kívül itt adnak egy konkrét címet, oda kell menni, dolgozni, és nagyjából ennyi.

Ezzel szemben egy pályáztató cég, mint a Tiroli álláskereső, sokkal komplexebb segítséget nyújtanak. Megpályáztatnak, miután megbizonyosodtak a német nyelvtudás meglétéről. Majd ezt követően aktívan rész kell venni a pályáztatás folyamatában. Kezelni kell a bejövő hívásokat, valamint az e-maileket is.

Én is ezt a segítséget választottam és felvettem velük a kapcsolatot, mert nem szerettem volna v életlenre bízni a dolgot. Ausztriai munkákat könnyen talál az ember, de mi van akkor, ha baj van. Ki fog segíteni? Ők pontosan tudják, hogy mikor mit kell csinálni, így nagy biztonságérzettel vágtam bele. Köszönöm nekik a szakszerű segítségnyújtást!