Magyar sors az alkoholizmus?

Nem olyan rég olvastam egy felmérést, ahol Magyarország eléggé előkelő helyet foglalt el az alkoholizmus listáján. Bevallom eléggé meglepett, bár ha belegondolunk az egy hungarikumunk is egy bivaly erős alkoholos ital. Imádjuk a pálinkát, nagyon sokan pedig még otthon is készítik. Nem azt mondom, hogy ez probléma, de sajnos a mértékletesség nagyon nem ismert.

A Felépülök Családi Felépülési Központ, egy olyan “elvonó” hely, ahol az alapítók maguk is átestek az alkoholbetegségen, és jelenleg is “józanodnak” ugyanis elmondásuk szerint, ez egy élethosszig tartó folyamat. A család szívszorító történetét Ti is elolvashatjátok az oldalon, bevallom, hogy én kissé meg is könnyeztem.

Az apa és a fiú mint addiktológia konzultánsként vannak jelen és rajtuk kívül egy addiktológus is dolgozik az intézményben, név szerint Dr. Petke Zsolt, aki a osztályvezető főorvos, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet addiktológiai osztályán. Az addiktológus és az addiktológiai konzultánsok mellett, még 4 fő nyújt szakmai segítséget a felépülőknek, akik az oldalon, mint tapasztalati munkatárs vannak feltüntetve. Ez azt jelenti tehát, hogy ők maguk is alkoholbetegek voltak valaha és most saját tapasztalatik és élményeik megosztásával nyújtanak segítséget. Rajtuk kívül pedig még egy személy tartozik a csapathoz, aki egyszerre pedagógiai előadó, családterapeuta-jelölt, szakjogász és tulajdonképpen az alapító családban édesanya és feleség is egyszerre.

Az itt alkalmazott felépülési program egy 28 napos bentlakásos program, ami a Minnesota-modellen alapul és Amerikában már az 50-es évek óta hatékonyan alkalmazzák. A blog rovatukban nagyon sok hasznos cikket lehet olvasni az alkoholizmus témájában, így ha esetleg még kétségeid vannak, nyugodtan olvass bele, hogy elősegítse a döntésedet.

addiktológus